Ψεύτικοι λογαριασμοί στο Instagram, παρενόχληση και προσβολή προσωπικότητας [ΜΠρΠατρών (Ασφ.Μ.) 295/2020]

Ασφαλιστικά μέτρα για παύση επικοινωνίας και αναρτήσεων στο διαδίκτυο μετά τη διακοπή σχέσης – Απειλή για πρόστιμο και προσωπική κράτηση. Μία ιδιαίτερη απόφαση σχετικά με την προσβολή προσωπικότητας με τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων. Η υπόθεση αφορά σε ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ένας άντρας (αιτών)…

Επίσημο: Πότε και πώς ξεκινούν τα ποινικά δικαστήρια

Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση Κανόνες τήρησης αποστάσεων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας και επιβολή του μέτρου της εν μέρει προσωρινής αναστολής των δικών ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή Υπουργική Απόφαση “Κανόνες τήρησης αποστάσεων στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας και επιβολή του μέτρου της εν μέρει…

Πώς θα λειτουργήσουν από σήμερα επιχειρήσεις, εστιατόρια και καφέ/μπαρ

Δημοσιεύθηκαν οι νέοι κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΦΕΚ). Πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από 15 έως 90 ημέρες για τους παραβάτες. Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι Υπουργικές Αποφάσεις για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, καθώς και τους…

Online προσβολή διανοητικής ιδιοκτησίας και προστασία προσωπικών δεδομένων

Μπορούν τα δικαστήρια να ζητούν το email και την IP των χρηστών; Παράνομη ανάρτηση ταινίας στο Youtube και άρνηση της Google να παρέχει στοιχεία για τους χρήστες – Μία πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ Τις προτάσεις του σε μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα υπόθεση σχετικά με την προσβολή δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στο Youtube και την…

Ραντεβού στην εφορία με… βιντεοκλήση

Σε πρώτη φάση θα μπορούν με τηλεδιάσκεψη να ζητούν την έκδοση κλειδαρίθμου και σταδιακά θα προστεθούν διάφορες υπηρεσίες. Τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με βιντεοκλήση με την εφορία έχουν πλέον οι φορολογούμενοι. Σε πρώτη φάση θα μπορούν με τηλεδιάσκεψη να ζητούν την έκδοση κλειδαρίθμου και σταδιακά θα προστεθούν διάφορες υπηρεσίες. Οσοι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να λάβουν…

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – Πρόστιμο 5.000 σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα

Κατασχέσεις και πρόστιμο έως 100.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που δεν υποβάλουν ακριβή στοιχεία για τα μέσα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής – Τι προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα νέα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται: Έκτακτα…

Προσωπικά δεδομένα και κορωνοϊός: Ενημέρωση για την επεξεργασία δεδομένων στο πλαίσιο επιδημιών από το ΕΣΠΔ

Οι κανόνες προστασίας δεδομένων δεν εμποδίζουν τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού – Ωστόσο, ακόμη και σε αυτές τις εξαιρετικές περιόδους, πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων. Δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί σε όλη την Ευρώπη λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19. Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιθανόν να…

Προσωπικά δεδομένα και κορωνοϊός: Μπορούν τα νοσοκομεία να χρησιμοποιούν κάμερες σε θαλάμους και ευρύτερους χώρους;

Με γνωμοδότησή του ο Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, κ. Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, απάντησε σε αιτήματα Νοσοκομείων σχετικά με την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης για τις ανάγκες αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού COVID-19. Στη γνωμοδότηση εκτίθενται οι λόγοι για τους οποίους η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV) για τις ανάγκες αντιμετώπισης του COVID-19 παρίστανται καταρχήν ως…

Προσωπικά δεδομένα: Πρόστιμο 120.000 ευρώ για ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας σε εκπαιδευτική εφαρμογή (app) στη Νορβηγία

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 120.000 ευρώ επέβαλε στον Οργανισμό Εκπαίδευσης του Δήμου του Όσλο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της Νορβηγίας, για παραβίαση των κανόνων ασφάλειας επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων στην εφαρμογή (mobile app) Skolemelding. Η εφαρμογή χρησιμοποιείται για επικοινωνία μεταξύ υπαλλήλων σχολείου, γονέων και μαθητών. Το πρόστιμο επιβλήθηκε επειδή ο δήμος δεν είχε εφαρμόσει τα…