Το Συμβούλιο ενέκρινε τα συμπεράσματα σχετικά με το συντονισμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης «με τη σφραγίδα της Ευρώπης».
Στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι έχει ζωτική σημασία να προωθήσουμε την ανάπτυξη και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη αυξάνοντας τις επενδύσεις, ενισχύοντας την αριστεία στην τεχνητή νοημοσύνη τεχνολογιών και εφαρμογών και ενδυναμώνοντας τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία περί τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ βιομηχανίας και πανεπιστημιακής κοινότητας στον τομέα αυτόν.
Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο τονίζει την επείγουσα ανάγκη να προωθηθεί βαθύτερη κατανόηση των βασικών εννοιών της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, που να ενσωματώνει ψηφιακές δεξιότητες με ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, και να αυξηθεί η διαθεσιμότητα υψηλής ποιότητας προγραμμάτων, με εστίαση στην αυτοματοποίηση, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και την αξιοπιστία και την ασφάλεια του λογισμικού, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη για συγκεκριμένες δράσεις σε ενωσιακό επίπεδο, συμπληρωματικές των εθνικών μέτρων, προκειμένου να παραμείνουν στην Ευρώπη ερευνητές και ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ζητεί μια ευρύτερη προσέγγιση προς μια εκπαίδευση στην τεχνητή νοημοσύνη, την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά σε όλα τα επίπεδα και την κατάρτιση επαγγελματιών στη σημερινή αγορά εργασίας.
Τεχνητή νοημοσύνη στη Δημόσια Διοίκηση και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο
Στο κείμενό του το Συμβουλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνει τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών να συμβάλουν στην ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών τις οποίες καθιστά δυνατές η τεχνητή νοημοσύνη και να τις θέσουν στη διάθεση των πολιτών και των επιχειρήσεων με σκοπό να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, μεταξύ άλλων στις δημόσιες συμβάσεις και μέσω αυτών.
Άλλωστε, το Συμβούλιο δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διερευνήσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στην παρακολούθηση και την επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς για αγαθά, υπηρεσίες και ανθρώπους, καθώς και με άλλα καθήκοντα του δημόσιου τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο εκτιμά την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει τους αγοραστές του δημόσιου τομέα που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν λύσεις και υπηρεσίες τις οποίες καθιστά δυνατές η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια, για παράδειγμα δημιουργώντας κέντρο παροχής βοήθειας.
Ως προς το νομικό σκέλος των εξελίξεων, το Συμβούλιο της ΕΕ υπογραμμίζει ότι όλη η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να είναι κατάλληλη για τον σκοπό που υπηρετεί και να ενθαρρύνει τη διασυνοριακή ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, καλώντας την Επιτροπή να λάβει υπόψη αυτόν τον στόχο όταν αξιολογεί υφιστάμενη ή εξετάζει νέα νομοθεσία.
Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να αναθεωρηθεί, όπου ενδείκνυται, η υφιστάμενη σχετική νομοθεσία σύμφωνα με τις αρχές της καλύτερης νομοθέτησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό όσον αφορά τις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων επί θεμάτων όπως η ασφάλεια, η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η ευθύνη και αποφάσεις και δράσεις που αναλήφθηκαν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Ταυτόχοντας τονίζει την ανάγκη να θεσπιστούν κατάλληλες απαιτήσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την τεχνητή νοημοσύνη και για να διασφαλισθεί η λογοδοσία και η προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Δείτε αναλυτικά το πλήρες κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου
Πηγή: lawspot.gr